W dniu 5 lutego 2018 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego przy ul. Poznańskiej 6/8 w Warszawie odbyła się konferencja kulturowo-patriotyczna na temat kultury i literatury kresów.                         

Konferencja dotyczyła twórczości Adama Mickiewicza, Czesława Miłosza, przyrody i kultury Podlasia. Tematyka wykładów i pokazów nawiązywała do  Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego 2018. W trakcie konferencji miała miejsce również prezentacja uzdolnionych uczniów podczas której  zostały rozdane nagrody  w Konkursie Literackim „Legenda warszawska”. Konkurs został zorganizowany przez Towarzystwo Przyjaciół Warszawy (TPW) przy współudziale Centrum Edukacji Varsavianistyczno-Artystycznej im. Marii Szypowskiej (CEVA).

W kategorii szkół ponadgimnazjalnych

  • I miejsce zajęła -Wiktoria Prześlica - 2D,
  • II miejsce-Patrycja Lubera - 3B,
  • III miejsce- Paulina Kopeć - 3B,

Poniżej zamieszczamy harmonogram konferencji oraz zdjęcia Koła Dziennikarskiego ZSG,  a także zdjęcia własne.

HARMONOGRAM KONFERENCJI:

Lekcja 1

  • Oficjalne otwarcie Konferencji przez dyrektor Marzenę Cieślak.
  • Przedstawienie zapowiedzianych Gości
  • Wykład inaugurujący - Pojęcie kresów w świadomości społeczeństwa polskiego. (Monika Stempień)
  • Mickiewiczowskie pojęcie narodu i kultury ludowej - między Soplicowem, Wilnem i wielokulturową Warszawą (Ewa Bielak)
  • Akcent artystyczny (Koło Teatralne)

Lekcja 2

  • Miłosza spojrzenie na naturę czyli kulturowe mosty twórcy z Litwy ( Elżbieta Zarębska)
  • Dziedzictwo kulturowe i przyrodnicze Podlasia (Sławomir Rybkowski)
  • Kultura w słowie i smaku zaklęta - tradycje natury podlaskiej (Anna Mirończuk, Koło dziennikarskie)
  • Akcent artystyczny (Koło Teatralne)

Lekcja 3

  • Uroczysta prezentacja uzdolnionych uczniów ZSG - „Aleja Gwiazd” (Dyrekcja ZSG)
  • Uroczyste rozdanie nagród w Konkursie Literackim Towarzystwa Przyjaciół Warszawy Legendy warszawskie. (Małgorzata Wojtatowicz, Grażyna Dworakowska)
  • Akcent artystyczny.

15 - Poczęstunek kresowy dla uczniów (Katarzyna Goliszewska, Lidia Łojek)

Podlasie w kulturze smaku i natury (Tomasz Pietrzak, klasa III c) projekt w Restauracji szkolnej - dla zaproszonych Gości.

 Autor: Koło Dziennikarskie ZSG

  • Konferencja CEVA_1
  • Konferencja CEVA_2
  • Konferencja CEVA_3
  • Konferencja CEVA_4
  • Konferencja CEVA_5
  • Konferencja CEVA_6
  • Konferencja CEVA_7
  • Konferencja CEVA_8
  • Konferencja CEVA_9
  • Konferencja CEVA_10
  • Konferencja CEVA_11
  • Konferencja CEVA_12
  • Konferencja CEVA_13
  • Konferencja CEVA_14
  • Konferencja CEVA_15
  • Konferencja CEVA_16
  • Konferencja CEVA_17
  • Konferencja CEVA_18
  • Konferencja CEVA_19
  • Konferencja CEVA_20
  • Konferencja CEVA_21
  • Konferencja CEVA_22
  • Konferencja CEVA_23

 

Tu jesteśmy