W dniu 5 lutego 2018 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego przy ul. Poznańskiej 6/8 w Warszawie odbyła się konferencja kulturowo-patriotyczna na temat kultury i literatury kresów.
Konferencja dotyczyła twórczości Adama Mickiewicza, Czesława Miłosza, przyrody i kultury Podlasia. Tematyka wykładów i pokazów nawiązywała do Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego 2018. W trakcie konferencji miała miejsce również prezentacja uzdolnionych uczniów podczas której zostały rozdane nagrody w Konkursie Literackim „Legenda warszawska”. Konkurs został zorganizowany przez Towarzystwo Przyjaciół Warszawy (TPW) przy współudziale Centrum Edukacji Varsavianistyczno-Artystycznej im. Marii Szypowskiej (CEVA).
W kategorii szkół ponadgimnazjalnych
- I miejsce zajęła -Wiktoria Prześlica - 2D,
- II miejsce-Patrycja Lubera - 3B,
- III miejsce- Paulina Kopeć - 3B,
Poniżej zamieszczamy harmonogram konferencji oraz zdjęcia Koła Dziennikarskiego ZSG, a także zdjęcia własne.
HARMONOGRAM KONFERENCJI:
Lekcja 1
- Oficjalne otwarcie Konferencji przez dyrektor Marzenę Cieślak.
- Przedstawienie zapowiedzianych Gości
- Wykład inaugurujący - Pojęcie kresów w świadomości społeczeństwa polskiego. (Monika Stempień)
- Mickiewiczowskie pojęcie narodu i kultury ludowej - między Soplicowem, Wilnem i wielokulturową Warszawą (Ewa Bielak)
- Akcent artystyczny (Koło Teatralne)
Lekcja 2
- Miłosza spojrzenie na naturę czyli kulturowe mosty twórcy z Litwy ( Elżbieta Zarębska)
- Dziedzictwo kulturowe i przyrodnicze Podlasia (Sławomir Rybkowski)
- Kultura w słowie i smaku zaklęta - tradycje natury podlaskiej (Anna Mirończuk, Koło dziennikarskie)
- Akcent artystyczny (Koło Teatralne)
Lekcja 3
- Uroczysta prezentacja uzdolnionych uczniów ZSG - „Aleja Gwiazd” (Dyrekcja ZSG)
- Uroczyste rozdanie nagród w Konkursie Literackim Towarzystwa Przyjaciół Warszawy Legendy warszawskie. (Małgorzata Wojtatowicz, Grażyna Dworakowska)
- Akcent artystyczny.
15 - Poczęstunek kresowy dla uczniów (Katarzyna Goliszewska, Lidia Łojek)
Podlasie w kulturze smaku i natury (Tomasz Pietrzak, klasa III c) projekt w Restauracji szkolnej - dla zaproszonych Gości.
Autor: Koło Dziennikarskie ZSG